Gigantul rus al gazelor Gazprom, pierdere anuală de 7 MILIARDE $. Ce plan nou are pentru a face bani

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 23.06.2024 - 10:10
Gigantul rus al gazelor Gazprom, pierdere anuală de 7 MILIARDE $. Ce plan nou are pentru a face bani - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Gigantul rus al gazelor Gazprom a raportat recent o pierdere anuală de 7 miliarde de dolari, pe fondul sancțiunilor internaționale impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, și are un plan nou pentru a face bani.

SHARE

Gazprom, care a raportat recent o pierdere anuală de 7 miliarde de dolari, şi-a crescut activitatea în domeniul petrolului pentru a compensa slăbirea comerţului cu gaze naturale în ultimul an, au declarat două surse familiare cu tranzacţiile companiei, transmite News.ro, citând Reuters.

Gigantul rus al gazelor Gazprom, pierdere anuală de 7 MILIARDE $. Ce plan nou are pentru a face bani

Gigantul rus al gazelor Gazprom a suferit de pe urma pierderii pieţei europene de gaze, cândva sursa a aproximativ două treimi din veniturile sale din vânzările de gaze, din cauza unei rupturi profunde dintre Rusia şi Occident cu privire la conflictul din Ucraina.

Citește și: Proiectul Rusiei „Power of Siberia 2”, blocat de China. Putin, cu 50.000.000.000 mc de gaz pe stoc

De asemenea, a redus producţia de gaze naturale cu 13%, până la un minim anual de 359 de miliarde de metri cubi (bcm) în 2023, de la 412,94 miliarde de metri cubi în 2022.

Divizia producătoare de petrol a Gazprom, Gazprom Neft, s-a descurcat mai bine decât compania-mamă datorită afacerii înfloritoare cu petrol.

Acum, Grupul Gazprom, prin intermediul diviziei sale Gazprom Export, încearcă să-şi mărească expunerea la afacerile petroliere şi a sporit gestionarea petrolului de calitate ESPO către Asia, precum şi a exporturilor de petrol uşor din Siberia, potrivit celor două persoane şi unor patru surse comerciale.

Gazprom nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Exporturile de petrol ruseşti au generat profituri stabile pentru Moscova în ultimii doi ani, în ciuda sancţiunilor occidentale, deoarece Rusia a reuşit să livreze în India şi China.

Gazprom Export, care a fost un exportator minor de petrol înainte de 2022, a stimulat exporturile de petrol în a doua jumătate a anului 2023 şi intenţionează să crească şi mai mult livrările în 2024, au declarat surse Reuters şi au arătat datele pieţei.

Citește și: Gazprom a preluat filialele Ariston și BSH din Rusia, la ordinul lui Putin. UE critică Moscova

”Exporturile de petrol prin conducte ale Gazprom s-au dublat în 2023 şi este aşteptat să se dubleze din nou în 2024”, a spus una dintre surse.

Portul rusesc Kozmino din Pacific este un punct de desfacere cheie pentru exporturile de ţiţei ale Gazprom.

Exporturile de petrol de amestec ESPO oferă unele dintre cele mai bune venituri pentru producătorii ruşi de petrol, în comparaţie cu alte rute, datorită calităţii premium a gradului şi a proximităţii faţă de principalii clienţi din Asia.

Încărcăturile de petrol ale Gazprom din Kozmino au crescut de la 30.000 - 50.000 de tone pe lună anul trecut, la aproximativ două până la trei nave de 100.000 de tone pe lună în acest an, potrivit surselor, citând date de export.

Aceste volume sunt furnizate în plus faţă de exporturile Gazprom Neft, care este şi exportator de petrol de amestec ESPO.

Citește și: VIDEO Gazprom a vrut să schimbe intrarea gazului în Moldova. Rusia credea că ajunge în Transnistria

În luna mai a acestui an, Gazprom a încărcat pentru prima dată 80.000 de tone de Siberian Light din Novorossiisk, au spus sursele, adăugând că compania intenţionează să continue să îşi diversifice livrările de petrol.

Producţia de condensat a Gazprom este, de asemenea, programată să crească. Gazprom nu dezvăluie cifrele sale de producţie.

În mai, compania a început producţia la zăcământul petrolier Urengoiski, care este aşteptat să producă 1,5 milioane de tone de condensat pe an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te