Cum s-a rănit la limbă de la engleză actorul coreean din Squid Game care joacă în The Acolyte

DE Soo Kim | Actualizat: 21.07.2024 - 11:08
PROBLEME CU DENTIȚIA Lee Jung-jae, în dreapta, avea limba inflamată după ce și-a exersat replicile pentru Star Wars: The Acolyte în limba engleză
Lee Jung-jae în Squid Game
Leslye Headland, creatoarea Star Wars: The Acolyte

Lee Jung-jae a vorbit pentru Newsweek despre trecerea de la succesul fimului cult Squid Game produs de Netflix, la primul său rol de limbă engleză în Star Wars: The Acolyte.

SHARE

Vedeta Squid Game, Lee Jung-jae, s-a trezit cu limba umflată în rolul principal pentru noul serial Disney+ Star Wars: The Acolyte.

Într-o discuție cu Newsweek în iunie, în Seul, capitala țării sale natale, Coreea de Sud, actorul veteran a vorbit despre provocările de a juca pentru prima dată în limba engleză în rolul Maestrului Jedi Sol, în primul său proiect de la Hollywood. A fost destul de complicat pentru că, din cauza pronunției în engleză, la un moment dat a ajuns chiar să nu mai poată mânca.

„Exersând replicile în engleză toată ziua, tot timpul, limba mea a continuat să atingă partea interioară a dinților și s-a uzat, iar eu nu mai puteam mânca“.

„Evident, modul în care limba se mișcă atunci când vorbești în engleză este foarte diferit de cel în care se mișcă atunci când vorbești în coreeană, așa că limba mea continua să mi se frece de dinți“, și-a amintit câștigătorul premiilor Screen Actors Guild și Emmy și nominalizatul la Globul de Aur.

A juca în limba engleză nu a fost o sarcină ușoară, dar era de așteptat, a spus actorul din Squid Game, „cu atât de multe de observat, de la pronunție și accent, până la a mă obișnui cu spațiile dintre cuvinte atunci când citesc replicile, toate acestea au fost o provocare“.

„Am avut doi antrenori de dialog care au fost foarte riguroși cu predarea lor și au jucat un rol imens în a mă ajuta să-mi perfecționez replicile“, a adăugat el.

„Cum engleza nu este
prima mea limbă...
sunt încă nedumerit
mi s-a încredințat un
rol atât de important“

Deși s-a impus de zeci de ani ca star de cinema în Coreea de Sud, Lee a devenit celebru pe plan internațional după rolul lui Seong Gi-hun din Squid Game. El va relua acest rol în cel de-al doilea sezon foarte așteptat - pe care îl filmează în prezent - la sfârșitul acestui an.

Celebritatea sa în serialul de succes Netflix l-a adus în atenția creatoarei The Acolyte, Leslye Headland, care l-a distribuit în rolul lui Sol.

Serialul, plasat la sfârșitul erei Înaltei Republici, înainte de evenimentele din principalele filme Star Wars, dezvăluie „o investigație privind o serie de crime șocante“ care îl pune pe Sol împotriva „unei războinice periculoase din trecutul său“, interpretată de Amandla Stenberg, starul din The Hunger Games, potrivit sinopsisului Disney+ al serialului.

Chiar înainte ca Headland să intre în contact cu Lee, acesta o cunoștea deja pe regizoare, fiind un fan al serialului Russian Doll de pe Netflix, la care ea a fost și unul dintre creatori. Așa că, atunci când Lee a auzit că realizează un serial despre Războiul Stelelor, a fost foarte intrigat și s-a gândit că „am putea vedea un Război al Stelelor foarte diferit prin prisma ei“.

Headland i-a trimis mai târziu o primă versiune a scenariului. I-a oferit, practic, doar o imagine de ansamblu a scenariului și, în acel moment, nu i-a putut dezvălui exact ce rol va juca.

Lee a spus: „La început, nu am crezut că personajul meu va avea un rol atât de important. Am presupus că mi se va da un rol potrivit, mai mic, sufi-cient pentru un actor care și-a câștigat o oarecare faimă din Squid Game.

STEA ÎN ASCENSIUNE Succesul lui Lee în Squid Game (foto sus) l-a adus în atenția creatoarei The Acolyte, Leslye Headland (foto jos), care i-a dat rolul lui Sol.

Nu am anticipat niciodată că va fi un rol atât de mare precum este și nu am crezut că voi fi lăsat să preiau rolul Maestrului Jedi Sol“.

„Deoarece engleza nu este prima mea limbă, ceea ce ar putea fi un mare handicap pentru mine în ceea ce privește actoria, sunt încă nedumerit că mi s-a încredințat un rol atât de important. Am vrut cu adevărat să o răsplătesc [pe Headland] pentru încrederea pe care mi-a arătat-o și am făcut tot posibilul să mă ridic la înălțimea viziunii pe care a avut-o cu acest scenariu“.

Întrebat despre povara debutului său la Hollywood, fiind primul său rol principal într-o franciză majoră, și dacă s-a gândit să refuze rolul din cauza presiunii, Lee a spus: „Ca să fiu sincer, am avut tentația de a face asta [să refuz rolul]“.

După ce a primit și a citit scenariul, după ce a fost de acord să portretizeze un Jedi, Lee a realizat cât de important era Sol. „Am simțit această mare povară cu privire la modul în care trebuie să interpretez acest personaj uriaș. Mintea mea a devenit destul de complicată și tot la ce mă puteam gândi era că ar fi bine să încep să mă pregătesc“.

„Dar [m-am] gândit că, chiar dacă mă pregătesc cât de mult pot, chiar aș putea să reușesc? Este un rol atât de important și am simțit că îmi albește părul [gândindu-mă la sarcina complexă pe care o aveam]“, a spus el.

Inspirat de Jedi din trecut

Lee, un fan al filmelor Star Wars, a declarat că a revăzut toate filmele din franciză pentru a se pregăti, observând „meticulos“ toate personajele Jedi pentru a înțelege de ce actorii le-au jucat în felul în care au făcut-o și pentru a stabili cum ar trebui să fie modelat Sol.

Dintre Jedi, Lee a fost deosebit de interesat de personajul Qui-Gon Jinn interpretat de Liam Neeson, pe care l-a considerat cel mai relevant pentru Sol. „M-am gândit că ar fi bine să îi disec personajul și am încercat să mă inspir foarte mult din rolul lui Neeson“, a spus el.

Cea mai recentă serie poartă o temă a dualității între diverse personaje. Așadar, care este punctul forte și cea mai mare slăbiciune al lui Sol?

„Există o mulțime de scene în care își poate arăta căldura, așa că eu cred că abilitatea lui de a prezenta un pic mai multă căldură decât pot alți Jedi este punctul său forte. Am vrut să arăt și o latură mai umană a lui, dar a fost o provocare să știu în ce măsură această umanitate ar fi potrivit să fie dezvăluită pentru un Jedi“.

Cealaltă mare provocare a lui Lee a fost să reușească să realizeze prima scenă. „Am simțit că trebuie să fiu convingător ca Jedi de la prima imagine pe care publicul o aude și o vede despre mine, pentru a planta o sămânță de încredere în ei, pentru a spune că arăt și mă simte ca un Jedi“, a remarcat el.

Ultima scenă a seriei a fost destul de „emoționantă“ pentru el, „după ce am petrecut tot timpul cu personajul Sol“, a spus Lee, fără a dezvălui detalii despre scena finală.

Cum se va dezvolta în continuare personajul său în serial? Lee a spus că, „fiind un gen de thriller misterios, povestea are o mulțime de răsturnări de situație și veți descoperi că vor exista mai multe întrebări care vor apărea în fiecare episod. Cred că acest aspect l-a făcut un scenariu foarte interesant... publicul va fi din ce în ce mai intrigat cu fiecare nou episod.“

La ce să ne așteptăm de la cel de-al doilea sezon din Squid Game

Unul dintre cele mai așteptate proiecte ale actorului din acest an este, desigur, cel de-al doilea sezon din Squid Game, al cărui scenariu este „mult mai interesant decât primul sezon“, a declarat Lee.

„Vor fi mult mai multe personaje dramatice decât în primul sezon, așa că eu cred că oamenii se vor bucura de el chiar mai mult decât de primul sezon“.

Va reuși personajul Seong Gi-hun, care revine, să se răzbune în cele din urmă? „Schimbarea pe care o vedeți în Gi-hun este, de asemenea, printre punctele care vor merita urmărite în sezonul doi“, a spus Lee, menționând că nu poate împărtăși alte detalii despre viitorul sezon.

Întrebat când ne putem aștepta să îl vedem anul acesta, el a spus: „Mai avem încă puțin de filmat și trebuie să lucrăm mai mult și la post-producție. Dar veți ajunge să-l vedeți în curând“.

O altă franciză hollywoodiană după colț?

După ce în 2022 a primit o serie de recunoașteri ale talentului său actoricesc, și chiar fost ovaționat în picioare timp de șapte minute la Festivalul de Film de la Cannes pentru Hunt, filmul său de debut ca regizor, s-a instalat realitatea debutului său la Hollywood?

„Nu prea, deoarece [Hollywood] nu este un spațiu în care să lucrez cu adevărat. Fiind Mecca globală a afacerilor de divertisment, întotdeauna am crezut că ar fi minunat să lucrez la Hollywood. Nu m-am gândit niciodată că voi face un proiect Star Wars și că voi avea un rol de Jedi, dar este o onoare, desigur“, a spus el.

Lee a declarat anterior pentru Newsweek că i-ar plăcea să lucreze într-o zi cu regizorul Todd Phillips și cu actorul Joaquin Phoenix. A avut vreo comunicare de la aceste nume de la Hollywood sau i s-au oferit alte roluri la Hollywood de la debutul său recent?

Râzând, Lee a spus: „Nu, nu am avut nicio ofertă. Dar cred că, în prezent, oamenii doar observă cum mă comport în engleză prin intermediul serialului Star Wars. Așa că, până nu se difuzează toate cele opt episoade, nu sunt sigur ce fel de răspuns va avea sau ce alte proiecte ar putea veni la mine.

Având în vedere că habar nu aveam că voi juca în Star Wars, mi se pare aproape lipsit de sens să visez cu cine mi-ar plăcea să lucrez la Hollywood în acest stadiu. Nu pot decât să sper că va exista un proiect pentru mine acolo“, a adăugat el.

Ar putea fi în cărți o altă franciză la Hollywood? „Nu știu ce mi-ar putea ieși în cale“, a spus el. „Dar, dacă apare o oportunitate bună, va trebui să o fac - chiar dacă îmi cade limba“.

Noi episoade din Star Wars: The Acolyte sunt lansate săptămânal pe Disney+, marțea la ora 21:00 ET/6:00 PT, ultimul episod fiind difuzat pe 16 iulie.

Soo Kim este reporter la Newsweek și acoperă subiecte despre stilul de viață, fiind specializată în călătorii, sănătate și cultura coreeană. Urmăriți-o pe Instagram @miss.soo.kim.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te