Românii vor mașini cu volanul pe dreapta, deși nu se mai poate de 3 ani. E o excepție. Ce spune RAR

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 22.07.2024 - 15:31
Românii vor mașini cu volanul pe dreapta, deși nu se mai poate de 3 ani. E o excepție. Ce spune RAR - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Românii vor să-și înmatriculeze mașini cu volanul pe dreapta, „De Anglea”, cum se mai spune, deși nu se mai poate de mai bine de 3 ani. Există însă o excepție în legislație.

SHARE

Marea Britanie și Irlanda adăpostesc unele dintre cele mai mari comunități de români și sunt printre puținele țări din Europa în care se circulă pe stânga, cu autovehicule cu volanul pe partea dreaptă (țări din Europa în care se merge de stânga: Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Malta).

Prin urmare, cum piața de mașini second-hand din Marea Britanie este aproape „închisă”, neexistând prea multe opțiuni pentru export, prețurile sunt mult mai mici decât în celelalte state și românii au fost și sunt tentați să-și cumpere pentru acasă, în România, sau să cumpere pentru membri ai familiei ori prieteni din țară. 

Citește și: În ce condiții poți fi amendat dacă porți ochelari de soare la volan. Când trebuie să-i dai jos?

Problema e că s-a putut, dar nu se mai poate. De de mai bine de 3 ani, de la Brexit, după ce Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, în România nu se mai pot înmatricula mașini importate din UK, decât dacă se face conversia volanului pe partea stângă.

Românii vor mașini cu volanul pe dreapta, deși nu se mai poate de 3 ani. E o excepție. Ce spune RAR

„Încă mai suntem întrebați dacă eliberăm CIV pentru autovehiculele cu volanul pe partea dreaptă, deși au trecut peste trei ani de la încheierea perioadei de tranziție de după Brexit.

Din acest motiv reamintim că un vehicul care provine din UK ar putea primi CIV de la RAR doar după modificarea poziției postului de conducere într-un atelier autorizat de reparații care are în domeniul de activitate posibilitatea de a efectua lucrări la sistemele de frânare, direcție, rulare, electric, caroserie (elemente de rezistență opțional).

 
În cazul sistemelor frânare și direcție, modificările sunt acceptate numai dacă acestea au fost realizate prin înlocuirea componentelor neadecvate cu altele noi.
 
Totodată, mașina trebuie să fie echipată în mod obligatoriu cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului”, explică reprezentanții Registrului Auto Român (RAR), pe Facebook.
 

Există o excepție! Ce mașini cu volanul pe dreapta pot fi încă înmatriculate în România

Potrivit legislației în vigoare, în România pot fi încă înmatriculate autovehicule cu volanul pe partea dreaptă, doar dacă provin dintr-un stat membru UE.

„Sunt exceptate autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială.

Această excepție se aplică doar dacă autovehiculul a fost înmatriculat (definitiv) într-un stat actual membru UE înainte de data de 01.01.2021”, transmite RAR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te