SURSE România vrea să dea 300.000.000$ pe 2 nave pe care SUA le consideră „prea costisitoare”

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 17.07.2024 - 21:20
SURSE România vrea să dea 300.000.000$ pe 2 nave pe care SUA le consideră „prea costisitoare” Foto: Profimedia Images

După eșecul contractului pentru corvete, conform unor surse militare, Ministerul Apărării Naționale vrea să achiziţioneze două nave de patrulare maritimă pentru suma de 300 de milioane de euro, dar și să modernizeze navele rapide purtatoare de rachete.

SHARE

După eșecul contractului pentru corvete, conform unor surse militare, Ministerul Apărării Naționale vrea să achiziţioneze două nave de patrulare maritimă pentru suma de 300 de milioane de euro, dar și să  modernizeze navele rapide purtatoare de rachete.

Pentru contractul pentru navele de patrulare maritimă ar fi favorite nave de luptă în zona litorală (LCS) de fabricație americană mai ales US Navy are disponibile în prezent două nave din clasa Independence și patru nave din clasa Freedom. Au dotări moderne, sunt în serviciu de mai puțin de opt ani, unele de numai trei ani, iar deplasamentul lor este cel cerut de Forțele Navale Române.

SURSE România vrea să dea 300.000.000$ pe 2 nave pe care SUA le consideră „prea costisitoare”

US Navy vrea să vândă în anul fiscal 2024, navele din clasa Independence USS Jackson (LCS 6) și USS Montgomery (LCS 8) prin programul FMS (Foreign Military Sales). Cel puțin așa susține The War Zone.

Citește și: România se apãrã de Rusia, la Marea Neagrã, cu tehnică sovietică. Ce nave de război vom cumpăra?

Navele de luptă LCS sunt asemănătoare corvetelor din alte forțe navale și au o viteză maximă de 81 de kilometri pe oră. Sunt operate de un echipaj format din peste 50 de ofițeri și marinari și sunt dotate cu sezori și sisteme de război electronic, dar și cu tunuri de 57 milimetri și 30 milimetri sau rachete antiaeriene RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) și antinavă RGM-184A Naval Strike Missiles. În plus, LCS au vectori de mare precizie AGM-114L Hellfire care sunt lansați din sisteme verticale, dar câte un elicopter MH-60R/S Seahawk, varianta navalizată a lui Black Hawk.

Prea costisitoare pentru Forțele Navale Române

Totuși, surse avizate susțin că navele de tip LCS nu sunt potrivite pentru Forțele Navale Române. „Înainte de toate sunt foarte costisitoare când vorbim de exploatare. Este vorba de peste 50 de milioane de dolari, anual, pe unitate.

Apoi, primele modele, care ni se oferă, cred, sunt modulare și sunt echipate pentru fiecare tip de misiune în parte și, din câte am înțeles, modulul antisubmarin nu răspunde așa cum trebuie la cerințele misiunii. În plus, au corpul din aluminiu și acesta poate fi corodat, poate suferi fisuri. Apoi, mai sunt unele probleme la sistemul de propulsie.

Ca o concluzie primară, navele LCS americane sunt prea costisitoare pentru ce capacități de luptă oferă. Dacă ar fi unele nave de acest fel recent fabricate ar fi ok, dar ar fi tot costisitoare la exploatare.

Citește și: ALERTĂ lângă România: Putin trimite submarinele în Marea Neagră, sătul să piardă nave de război

Oricum ele au fost concepute pentru lupta contra pirateriei și pentru conflicte de intensitate redusă și nu pentru războaie”, a declarat pentru Newsweek contraamiralul (r) Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din Comandamentul NATO din Italia.

Newsweek a încercat să afle de la MApN detalii despre o eventuală achiziție a acestor nave de patrulare, dar apelurile au fost fără succes până la publicarea acestui material.

Modernizarea navelor purtătoare de rachete

Conform unor surse, cel mai ieftin ar fi să modernizăm cele trei nave purtătoare de rachete. Sunt nave mici, foarte rapide și care corect echipate din punct de vedere al sistemelor moderne de armament pot fi letale la Marea Neagră. Dacă întră în modernizare în cel mult un an, chiar în șantiere navele din România care au experiență, ar putea ieși prima navă purtătoare de rachete gata de luptă.

În mod sigur vor fi înlocuite sistemele de radiolocație și comunicații de origini sovietice, iar masivele rachetele rusești vor fi înlocuite cu unele de producție occidentală care sunt mai puțin voluminoase. Apoi, vor fi montate noi sisteme de tragere și niște arme antiaeriene performante.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te