VIDEO Cum a ajuns un Boeing al lui Ceaușescu să alimenteze armata SUA? Unde a dispărut al doilea?

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 21.07.2024 - 16:14
Ce soartă au avut avioanele lui Ceaușescu. Colaj foto

Ce soartă au avut avioanele lui Ceaușescu? Flota de avioane a lui Ceaușescu a avut două aeronave Boeing 707-3K1C configurate VIP. Este vorba de cele cu înmatriculările YR-ABD și YR-ABB.

SHARE

Ce soartă au avut avioanele lui Ceaușescu. Flota de avioane a lui Ceaușescu a avut două aeronave Boeing 707-3K1C configurate VIP. Este vorba de cele cu înmatriculările YR-ABD și YR-ABB. 

Primul dintre ele s-a făcut scrum pe pista Aeroportului Otopeni după ce s-a prăbușit într-un zbor de antrenament, iar cel de-al doilea a sfârșit prin a fi cisternă de realimentare pentru US Air Force.

Citește și: De un deceniu România nu are avion pentru deplasarea demnitarilor în străinătate. Cum s-a ajuns aici

În prima parte a anului 1974, YR-ABB „Carpaţi” a ajuns în România, a fost înmatriculat şi a fost integrat în flota TAROM. Ulterior, în anul 1976, YR-ABB a fost configurat VIP şi, alături de un alt avion Boeing 707 cu înmatricularea YR-ABD, a fost integrat în flota prezidenţială.

Ce soartă au avut avioanele lui Ceaușescu

După Revoluție, cele două aeronave au ajuns la Romavia, companie aflată în portofolilul MApN.

În ianuarie 1991, aeronava prezidenţială Boeing 707 (YR-ABD), a efectuat un zbor de pregătire înaintea misiunii prezidenţiale în China şi, la ultimul viraj, a atins cu planul stâng solul, primul dintre cele două motoare de pe aripă luând foc la contactul cu pista, iar al doilea motor a luat foc ulterior.

Pentru acest zbor aeronava fusese alimentată cu 41 tone de petrol, aflate în cele două aripi şi în fuselaj. Odată aprins, conform forum.fly-ra.com, focul a cuprins toată aripa stângă şi s-a extins şi în spatele fuzelajului, pe exterior. Ca urmare aeronava a fost distrusa, însă din fericire nu s-a soldat cu victime.

Transformat în cisternă

Ulterior, în timpul anchetei, s-a concluzionat că pilotul Nicolae Milea îl avertizase de trei ori pe comandantul Aurel Ijacu despre înclinarea prea mare şi viteza în scădere a aparatului lor, precum şi despre faptul că manevrele acrobatice ale aeronavei îi pot speria pe piloţii care se aflau pe breteaua de la capătul pistei 08R şi doreau să decoleze după aterizarea lui YR-ABD. Aurel Ijacu a fost nevoit să se pensioneze.

Citește și: Acum 40 de ani, România producea un avion de pasageri cu reacție. Acum, Romaero nici nu mai repară

YR-ABB nu a avut o soartă așa de  “crudă”. În anul 2012, este vândut pentru două milioane de euro către, iar avionul a ajuns astfel la firma americană Omega Air, care este unul dintre cei mai importanţi traderi de aeronave Boeing 707 din lume.

Aceasta i-a schimbat înmatricularea în N707GF și l-a transformat în avion de realimentare în pentru aeronave militare. Ultima dată a fost surprins documentat zburând în luna februarie a acestui an în Jacksonville Cecil Airport – KVQQ, Florida, USA.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te