Camere video în mașini care detectează dacă șoferul e beat. Volanul se blochează. Când se întâmplă?

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.07.2024 - 16:35
Camere video în mașini care detectează dacă șoferul e beat. Volanul se blochează. Când se întâmplă? - Foto: Freepik

Camere video în mașini care detectează când șoferule beat. Volanul se blochează și mașina nu va porni, spun cercetătorii care se vor folosi îna cest proiect de Inteligența Artificială. Când se va întâmpla acest lucru? Un orizont de timp estimat poate merge până la o decadă.

SHARE

O cameră instalată la bordul vehiculului vă poate supraveghea în permanență pentru a detecta semnele de stare de ebrietate, un nou algoritm de inteligență artificială identificând nivelul de ebrietate cu o precizie de 75%.

Camere video în mașini ca să detecteze dacă șoferul e beat. Volanul se blochează. Când se întâmplă?

Citește și: Mărturia halucinantă a unui șofer beat, în fața anchetatorilor. Cum a motivat alcoolemia de de 1,75‰

Conform cercetătorilor, computerele încorporate în mașini ar putea într-o zi să spună dacă un șofer este beat doar uitându-se la trăsăturile feței acestuia. Prin "observarea" constantă a șoferului pentru a detecta semnele tipice ale stării de ebrietate, ar putea chiar reduce accidentele de conducere în stare de ebrietate. 

Proiectul, prezentat într-o lucrare publicată la 9 aprilie în cadrul unei conferințe a Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) și a Computer Vision Foundation (CVF), oferă sistemelor informatice din mașină posibilitatea de a evalua nivelul de ebrietate al șoferului imediat ce acesta urcă în mașină, cu o precizie de 75%, scrie livescience

Aceasta depășește metodele existente asistate de calculator care se bazează pe comportamente observabile, cum ar fi modelele de direcție, utilizarea pedalelor și viteza vehiculului. Aceste puncte de date pot fi colectate și prelucrate numai atunci când vehiculul se află în mișcare pentru o perioadă îndelungată.

Citește și: Ce cantitate de alcool va permite UE să bei la volan? Care e noua limită de vârstă pentru carnet?

Inteligența Artificială face totul

În schimb, noul proiect utilizează o singură cameră color care urmărește variabile precum direcția privirii și poziția capului. Sistemul global poate încorpora, de asemenea, înregistrări 3D și în infraroșu ale feței șoferului și înregistrări video din spate care arată poziția șoferului, alături de interacțiunile cu direcția, jurnalele de evenimente și înregistrările pe ecran ale comportamentului la volan.

"Sistemul nostru are capacitatea de a identifica nivelurile de intoxicație la începutul unei călătorii, ceea ce permite prevenirea potențială a șoferilor cu alcoolemie de pe șosea", a declarat Ensiyeh Keshtkaran, doctorandă la Universitatea Edith Cowan, Australia, care a contribuit la proiect.

Ea a adăugat că, deoarece software-ul se integrează perfect în arhitecturile digitale ale vehiculelor inteligente - cum ar fi sistemele de urmărire a ochilor și de monitorizare a șoferilor - face ușoară migrarea către medii precum un smartphone.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că alcoolemia este implicată în 20% până la 30% din accidentele auto mortale din întreaga lume. În Australia, unde a luat naștere proiectul, 30% din accidentele mortale implică o alcoolemie în sânge peste limita legală de 0,05%.

Un mare pas înainte

Directorul proiectului, Syed Zulqarnain Gilani, lector superior la Facultatea de Științe din cadrul Universității Edith Cowan, a declarat că următorii pași sunt îmbunătățirea rezoluției datelor din imagini pe care le primește algoritmul, permițându-i să facă predicții și mai precise. "Dacă înregistrările video cu rezoluție scăzută se dovedesc suficiente, această tehnologie poate fi utilizată de camerele de supraveghere instalate pe marginea drumurilor", a afirmat Gilani în declarație.

Dar, pentru moment, descoperirea reprezintă un mare pas înainte, deoarece poate identifica nivelurile de intoxicație înainte ca mașina să se pună în mișcare. Acest lucru ar putea deschide calea către un viitor în care mașinile inteligente nu vor porni cu un șofer beat la volan - sau ar putea chiar alerta autoritățile dacă un șofer este prea intoxicat.

Un astfel de proiect poate fi viabil în 5 - 10 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te