Burduja: „România e pregătită să joace un rol de lider în efortul global al energiei regenerabile”

DE Alin Crișan | Actualizat: 05.12.2023 - 17:20

Sebastian Burduja a declarat că România e pregătită să joace un rol de lider în efortul global al energiei regenerabile.

SHARE

România este pregătită să joace un rol de lider în efortul global privind triplarea capacităţii mondiale de producţie a energiei regenerabile şi dublarea eficienţei energetice până în 2030, având proiecte de miliarde de euro şi un potenţial cu totul aparte în regiune, pe toate palierele, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

"Astăzi (marţi n.r), în faţa a 53 de miniştri omologi din toată lumea, am avut onoarea să susţin aderarea României la "Declaraţia globală privind energia regenerabilă şi eficienţa energetică".

Obiectivul este triplarea capacităţii mondiale de producţie a energiei regenerabile şi dublarea eficienţei energetice până în 2030. Nu doar pentru noi, ci pentru întreaga umanitate, miza este fără precedent.

Burduja: „România e pregătită să joace un rol de lider în efortul global al energiei regenerabile”

Vom avea sau nu un viitor pe această Planetă? România este pregătită să joace un rol de lider în acest efort global, având proiecte de miliarde de euro şi un potenţial cu totul aparte în regiunea noastră, pe toate palierele (solar, eolian, geotermal, hidrogen, energie nucleară etc.). 

Le-am spus astăzi colegilor miniştri reuniţi din întreaga lume despre succesele României din ultimii ani, atât prin creşterea numărului de prosumatori, cât şi prin mobilizarea mediului privat şi creşterea accelerată a producţiei de energie din surse regenerabile. Iar energia nu trebuie să fie doar verde, ci în primul rând sigură.

Citește și: România are cel mai mare potenţial solar din sud-estul Europei. Câtă energie s-ar putea produce

Şi le-am mai spus un lucru: când ne întoarcem fiecare acasă în ţările noastre, să ne reamintim că misiunea pe care ne-am asumat-o împreună nu este despre următoarele alegeri, ci despre următoarele generaţii", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

În intervenţia sa, postată pe reţeaua de socializare, Sebastian Burduja a subliniat că exemplul României arată că avem nevoie nu doar de parteneriate între guverne ci şi între cetăţeni şi sectorul privat şi una dintre lecţiile învăţate de România este că finanţarea prin granturi funcţionează cu adevărat.

"În România în urmă cu un an şi jumătate aveam mai puţin de 20.000 de gospodării care aveau instalate panouri fotovoltaice pe acoperiş. Astăzi avem peste 100.000 de gospodării (...)

În ceea ce priveşte companiile private, am pus la dispoziţie o finanţare de două miliarde de euro, finanţare europeană şi de la bugetul naţional, iar răspunsul pieţei a fost incredibil. Ne aşteptăm să avem undeva între 6 şi 8 GW de capacităţi fotovoltaice şi eoliene până în 2030 prin această finanţare", a afirmat ministrul Energiei, la reuniunea COP28.

El a vorbit şi despre problema securităţii, semnalând că putem să avem energie verde, dar dacă nu avem energie sigură, nu avem deloc energie.

"Deci, în termeni de modernizare şi echilibrare a reţelei aş vrea să subliniez importanţa stocării, în special a stocării în hidrocentrale prin pompaj, care tinde să fie mult mai prietenoasă cu mediul decât câmpiile de baterii.

Citește și: PNL reactivează intelectualii în politică. Ciucă: „Trebuie să redobândim încrederea”

Deci acesta este un îndemn către toţi să aibă în vedere stocarea în hidrocentrale şi să accelereze acordarea de autorizaţii de mediu", a punctat Burduja. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te