Amenzi până la 1.320 lei pentru șoferii care fac acest lucru la volan. În ce condiții pot scăpa?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.07.2024 - 15:47
Amenzi până la 1.320 lei pentru șoferii care fac acest lucru la volan. În ce condiții pot scăpa? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Amenzi până la 1.320 lei pentru șoferii care fac acest lucru la volan. În ce condiții pot scăpa? Ce scrie în lege și ce nu au voie șoferii să facă atunci când se află la volan, în trafic?

SHARE

Amenzi până la 1.320 lei pentru șoferii care fac acest lucru la volan. În ce condiții pot scăpa? Ce scrie în lege și ce nu au voie șoferii să facă atunci când se află la volan, în trafic?

Amenzi pentru șoferii care fac acest lucru

Legea rutieră din România prevede o serie de sancțiuni pentru cei care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un vehicul. Dar, poți să scapi de amendă dacă pui telefonul pe difuzor? Iată ce spune legea de fapt.

Codul Rutier prevede până la 8 puncte de amendă pentru șoferii care folosesc necorespunzător telefonul în timp ce conduc. Mai exact, amenda ajunge până la 1.320 de lei. La aceasta se poate adăuga și suspendarea permisului de conducere.

Potrivit Codului rutier, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

Astfel, doar șoferii care vorbesc la telefon, folosind un dispozitiv special, amplasat pe bord pot scăpa de amendă. Nu și cei care vorbesc la telefon pe difuzor în timp ce țin telefonul în mână.

Asta pentru că Legea îi sancționează pe cei care în loc să țină ambele mâini pe volan, au una ocupată cu telefonul mobil. În acest caz nu se aplică scuza folosită de mulți, că „vorbeau pe difuzor”.

În caz contrar amenzile nu sunt deloc mici. În cazul șoferilor care vorbesc la telefon fără a folosi un dispozitiv hands-free și încalcă și o altă regulă de circulație, polițiștii îi vor sancționa de două ori: atât pentru utilizare în mod neregulamentar a mobilului, cât și pentru regula de circulație încălcată.

Citește și: Șoferii români pot fi declarați beți chiar dacă nu li se pune etilotestul. Pe ce se bazează Poliția?

Sancțiunile însă nu se opresc aici. În acest scenariu, se suspendă permisul pentru o perioadă de 30 de zile. Iar dacă are loc un accident rutier din cauza utilizării telefonului, atunci permisul va fi suspendat 60 de zile.

Iar, în cazul în care șoferul este prins că vorbește la telefonul mobil, dar nu încalcă nicio altă lege de circulație, atunci va primi o sancțiune cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă.

În condițiile în care punctul de amendă este 165 de lei, sancțiunea pentru utilizarea telefonului fără hands-free poate ajunge la 1.320 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te